Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

Den lure
revens
eventyr

Kvinne i revekostyme Victoria Randem / Foto: Erik Berg
Kjøp
Spilles
22. mars–​12. april
Scene
Hovedscenen
Varighet
2 t 15 min / 1 Pause

Stefan Herheim er tilbake – med en fantastisk eventyropera for voksne!

En magisk skog og fortryllende verksteder: Opplev parallelle verdener, grav i lag på lag av lek og mening – og møt musikken som gjør alt mulig.

Menneskelige revestreker 

En lur liten rev blir med en skogvokter hjem. Full av dyriske instinkter er hun samtidig overraskende menneskelig. Reven sladrer, stjeler og dreper; hun kjemper for sin frihet, hun griper øyeblikket med stor kjærlighet og viser de rundt henne hva det vil si å leve. 

Når teppet går opp, tas vi med bak scenemagiens illusjoner. Vi er på operaverkstedet hvor kulissene og kostymene er i ferd med å lages – et industrielt, fabrikkaktig sted, hvor forestillingen, eventyrskogen, skapes.  Vi får bli med inn på systua, på malersalen, på rekvisittverkstedet der Den lure revens eventyr, men også andre operaer og balletter som Nøtteknekkeren og Madama Butterfly blir til. Her får vi se kulisser,  rekvisitter og kostymer til de kjente verkene. 

Handlingen på ett minutt

... en berg-og-dal-bane av innfall, fremført med smittende entusiasme

Maren ørstavik, aftenposten

Når operamagien lever 

Av og til er det eventyr som kan få oss til å se virkeligheten som den er. Noen ganger er det dyrene som lar oss få øye på det menneskelige. Den lure revens eventyr gir oss slike måter å se på – gjennom musikk. 

10 fakta om Den lure revens eventyr Skjul Vis mer
  1. Operaen er basert på en tegneserie om en rev, publisert i den tsjekkiske dagsavisen Lidové noviny på 1920-tallet. Forslaget kom fra hushjelpen til komponisten Leoš Janáček.
  2. Operaen er blant Janáčeks lystigste, men handler om å akseptere døden og det store livskretsløpet vi alle er en del av.
  1. I operaen skrev Janáček musikk til sin egen begravelse Musikken fra operaens siste scene ble spilt da han døde fire år etter premieren, 74 år gammel.
  1. Regien er av Norges mest kjente operaregissør, Stefan Herheim. Han er også operasjef ved Theater an der Wien. Den lure revens eventyr var den første forestillingen han regisserte fra denne sjefsstolen. 
  1. Forbered deg på en vill opera-trip! Her er det ikke bare dyr som synger, men også parallelle verdener, lek med andre operaer, deilig humor og lag på lag med mening. 
  1. I denne versjonen dukker komponisten Janáček selv opp og inntar flere roller i sitt eget verk. Dette er et klassisk trekk fra Stefan Herheim, som vi også så i hans versjon av La Cenerentola fra 2017, der Rossini selv spilte en hovedrolle. 
  1. Janáček synes alt var musikk og noterte det ned som noter: lyden av mennesker som prater, dialekter, havets brus, fuglesang og dyrelyder.
  2. Den lure revens eventyr hører vi hønenes kakling, men viktigere enn hvordan naturen låt, var det å skildre hva naturen framkaller i oss, gjennom musikk.
  1. Den originale tittelen på operaen, Příhody lišky Bystroušky, betyr bokstavelig talt “Eventyrene til reven Schlaukopf” (Klok hode). Skribenten bak tegneserien, Rudolf Těsnohlídek, hadde opprinnelig kalt reven sin Bystronoška (Rask fot), men typografen i avisen i Brno leste navnet feil som Bystrouška (Klok hode) – og det navnet ble stående.
  1. Leoš Janáček betraktet Praha-premieren av Den lure revens eventyr 18. mai 1925 som høydepunktet i sin karriere.

 

 

En feiring av musikkens kraft 

Den lure revens eventyr er skrevet av den tsjekkiske komponisten Leoš Janáček, som også sto bak operaene Jenufa og Katja Kabanova. Den hadde premiere i 1924 og er basert på en billedhistorie av Rudolf Tešnohlídek, publisert i en tsjekkisk avis i 1920. Basert på den skapte Janáček en ukonvensjonell skildring av både mennesker og dyr, som viser at natur og kultur ikke er motsetninger, men del av det samme.

Musikken i operaen er like leken som den er melankolsk, og er en feiring av livets sirkel. Regissør Stefan Herheim tar det som en invitasjon til å feire musikkteaterets stadige kraft til å forandre, både oss og verden.

Alt faller på plass i Stefan Herheims Den lure revens eventyr på Operaen.

Ola Nordal, klassiskmusikk.com

Musikkeksempler fra operaen

I denne spillelisten kan du høre fra forspillet, mellomspillet i første akt, bryllupet og skogvokteren i siste akt, spilt av London Symphony Orchestra.

Hvem holder styr på alle rekvisittene på scenen?

Stjerneregissøren er tilbakesammen med Operaens musikksjef 

Norske Stefan Herheim er kjent over hele verden for sine smarte og lekne operatolkninger. Her i Oslo står han bak hyllede forestillinger som Julius Cæsar, Tannhäuser, La bohème og La Cenerentola 

Nå er Herheim operasjef ved Theater an der Wien. Den lure revens eventyr var den første forestillingen han selv regisserte fra denne sjefsstolen. Forestillingen hadde sin første premiere i Wien i 2022 og ble hyllet av kritikerne.    

En rekke av våre fremadstormende unge, norske operasolister står på scenen. I orkestergraven finner vi Operaens musikksjef Edward Gardner. 

... fortellerglede tyter ut overalt

Hild Borchgrevink, dagsavisen

Utforsk videre

Operasjef Randi Stene om Den lure revens eventyr Les artikkelen Fra tegneserie til musikkteater – dramaturgens refleksjoner Les artikkelen
  • Gratis introduksjon en time før forestilling
  • Leieproduksjon fra Theater an der Wien

Tores utfallende innholdsblokk

Her er teksten

Lenke til vg

Introduksjon

Her får du høre om operaens tilblivelse, du får musikalske knagger og innsikt i denne oppsetningen. Du kan også få med deg introduksjonen i Formidlingssenteret en time før forestilling, eller lese tekstversjonen.

Handling

En lur liten rev blir med en skogvokter hjem. Full av dyriske instinkter er hun samtidig overraskende menneskeligReven sladrer, stjeler og dreper; hun kjemper for sin frihet, hun griper øyeblikket med stor kjærlighet og viser de rundt henne hva det vil si å leve. 

I skogen våkner livet igjen på ny. Istedenfor å gå hjem der kona venter på ham, legger skogvokteren seg ned for å ta seg en lur i en lysning i skogen. I søvne flyter drøm og virkelighet over i hverandre. Først da en ung hunnrev tiltrekker seg ham på magisk, erotisk vis, våkner skogvokteren brått. Han tar henne med seg hjem. 

Hjemme hos skogvokteren blir den lille reven kjent med dyr som for lengst har avfunnet seg med menneskene: Mens den gamle hunden kompenserer for sin uoppfylte kjærlighet med å komponere, utfører hønene pliktoppfyllende hverdagens gjøremål under oppsyn av den selvopptatte hanen. Hunnreven, derimot, vil ikke la seg temme. Da hun biter et av skogvokterens barn, tar han henne i bånd. Om natten drømmer hunnreven, som er fastbundet, om å være fri. Neste morgen oppildner hun hønene til å gjøre oppgjør mot hanen, men hønene ønsker seg slett ingen frihet. Den lure lille reven later som den er død for plutselig å ta livet av hanen. En etter en biter den også over halsen på hønene. Skogvokterens forskrekkede kone krever at mannen skal skyte den lille reven. Men reven lurer ham og løper av gårde. 

På frifot i skogen møter hunnreven på en grevling, som oppfører seg som en moralvokter. Hun kaster ham ut av hiet hans og flytter inn selv – til stor glede for skogens hunndyr. 

På vertshuset sitter skogvokteren, skolemesteren og presten ved stambordet sitt og spiller kort. Som alltid håner skogvokteren skolemesteren for hans svermeri for en viss Terynka. Skolemesteren parerer og spør skogvokteren på spottende vis om hans eventyr med hunnreven, som stakk av. For å unnslippe kjeklingen trekker skolemesteren seg tilbake. Da en horde rasende landsbykvinner spør etter presten, flykter han også. Skogvokteren blir sittende igjen med regningen og ser plutselig hunnreven for seg. Han løper etter henne. 

Mens han slentrer hjemover alene, filosoferer skolemesteren over livet. Da det flyktige objektet han begjærer, viser seg for ham, tilber han det og løper etter. Også presten beklager seg over tapt kjærlighet og forbanner verdens ondskap. Etter et øyeblikks åpenbaring ser han seg selv plutselig sitte sammen med skogvokteren og skolemesteren ved stambordet igjen. Hunnreven danser på bordet. Nok en gang prøver skogvokteren å skyte henne, men igjen slipper hun unna. 

PAUSE

I skogen møter hunnreven på en vakker rev. Hun forelsker seg umiddelbart i den galante herren, kan imidlertid ikke tro at han føler seg tiltrukket av henne, og kjemper med redselen for å binde seg. Han hjelper henne med å overvinne den, og til slutt gir hun seg hen til ham. Ikke lenge etter er hun med barn, og de gifter seg fort. Med sang og dans feirer hele skogen det lykkelige ekteparet og avkommet. 

Etter sommeren følger høst og vinter. I skogen smyger skogvokteren seg på den skumle Harašta og beskylder ham for ulovlig jakt. Harašta lar seg imidlertid ikke fange, han følger etter skogvokteren som en skygge og forteller ham om sitt forestående bryllup med damen de alle begjærer – Terynka. Opprørt legger skogvokteren ut lokkemat for å ta knekken på hunnreven. Revefamilien gjennomskuer fellen med en gang. Da hunnreven fronter jegeren alene og gjør narr av ham, dør hun av hans skudd. 

Hos skogvokteren går livet videre. Presten har for lengst flyttet. Skogvokteren savner ham enda mer nå som skolemesteren sørger over tapt kjærlighet og nærmest ikke er tilsnakkelig. Igjen lokker våren skogvokteren inn i skogen. Preget av livets kretsløp ser han ånder. De påminner om skapelsens underverk, som menneskene som oftest er blinde for. 

 

Stefan Herheim og Edward Gardner:

Om hvordan Den lure reven visker ut skillet mellom virkelighet og kunst

Les artikkelen

Premieresamtale med Stefan Herheim og Randi Stene

Regissør Stefan Herheim og operasjef Randi Stene snakker om Janáčeks opera med dramaturg Hedda Høgåsen-Hallesby.

Kunstnerisk team og medvirkende

  • Musikk
    Leoš Janáček
  • Originaltittel
    Příhody lišky Bystroušky
  • Libretto
    Leoš Janáček, basert på en historie av Rudolf Tešnohlídek
  • Musikalsk ledelse
    Edward Gardner
  • Regi
    Stefan Herheim
  • Scenografi
    Silke Bauer
  • Kostymedesign
    Doris Maria Aigner
  • Lysdesign
    Stefan Herheim
  • Koreograf
    Beate Vollack
  • Dramaturg
    Kai Wessler
  • Medvirkende
    Operakoret, Operaorkestret, dansere fra Nasjonalballetten
    • Den lure reven / Revebarnet
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Skogvokteren
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Hans kone / Kamhøna / Uglen / Frau Pasek
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Skolemesteren / Myggen / Hunden Lapek / Hanen / Hakkespetten / Janacek
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Grevlingen / Pastoren
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Reven
    • Harasta
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Skogvokteren som gutt
      • Klemetti Logrén
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
      • Ola Drevsjømoen
        • 6. apr. 2025 18:00
    • Frosken
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Gresshopperen
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Sirissen
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Pepik
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Frantik
        • 6. apr. 2025 18:00
        • 9. apr. 2025 19:00
        • 12. apr. 2025 18:00
    • Pasek
Pris
150–870 kr
Språk
tsjekkisk
Tekstet på
norsk og engelsk
  • Søndag 6. april
    18:00 / Hovedscenen
    Kjøp Få billetter
  • Onsdag 9. april
    19:00 / Hovedscenen
  • Lørdag 12. april
    18:00 / Hovedscenen

Pauseservering

Unngå kø og forhåndsbestill pauseservering. NYHET! Nå kan du bestille sittende pauseservering i Brasserie Opera. Alle forhåndsbestillinger settes fram og sorteres alfabetisk på bestillers etternavn. Det er ikke anledning til å ta med mat og drikke inn på forestilling.
Vinglass på en bardisk i Operaen Foto: Fursetgruppen

Før forestilling: gå på introduksjonsforedrag eller hør «Operaen på øret»

En time før forestilling er det en halvtimes gratis introduksjon i Formidlingssenteret. Introduksjonen leses også inn som podkast som publiseres her før premiere. Du finner alle podkastene under tittelen «Operaen på øret» – der du pleier å laste ned podkaster (Spotify, SoundCloud, Apple, Podplay m.fl.)