Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

The Rake’s
Progress

Ferdigspilt
Manipulert bilde av mann med ulike figurer som popper ut av hodet Foto: Stig Håvard Dirdal

Fra luksusliv til galskap

En maskin som gjør stein til brød, en skjeggete dame, et sinnssykehus – og kjærligheten: Bli med ned en deilig, mørk spiral og inn i en gal manns hode, når Vidar Magnussen setter opp Stravinskys djevelske opera.

Den mest gripende opera­forestillingen jeg har sett på lenge

Pakt med djevelen 

Det er en farlig kombinasjon å være både tiltaksløs og grådig. Det får Tom Rakewell erfare. Han er stormforelsket i godhjertede Anne Trulove, og det er bare ett skår i gleden – faren hennes vil at Tom skal ha en jobb, men han føler seg jo ikke skapt for et slitsomt liv! 

Heldigvis dukker den djevelske Nick Shadow opp med bud om en beleilig pengearv fra en obskur onkel, og Tom drar til London for å lete etter lykken.

Hva er en «rake»? Skjul Vis mer

Begrepet «rake» brukes om en som lever et utsvevende liv, ofte da med gambling, alkohol og kvinner som fremtredende elementer i livsførselen. Derav også navnet Tom Rakewell ...

Kostymedesigner Christina Lovery: Djevelen i detaljene

Nedadgående spiral 

Storbyens fristelser er mange, og Annes kjærlighet er ikke nok til at Tom klarer å stå imot et stadig mer utsvevende liv. Nick Shadow er full av løsninger – som giftermål med en skjeggete dame! Eller en genial maskin som kan gjøre stein til brød! Veien Shadow sender Tom ut på, ender på et sinnssykehus.  

Anne beholder troen på Tom, og kjemper mot vrangforestillingene som biter seg fast i ham. 

Operasjefen om The Rake's Progress Les artikkelen

Absurd skrekkabinett 

Regissør Vidar Magnussen er tilbake i Operaen for å leke med vår virkelighetsoppfatning i dette skrekkabinettet av en forestilling. Han tar oss med inn i Tom Rakewells hode, på en vill ferd fra rikdom og luksusliv til fattigdom og galskap. 

Om Vidar Magnussen Skjul Vis mer

Skuespilleren, komikeren, manusforfatteren og regissøren Vidar Magnussen er kjent fra TV-serier som Magnus, Snøfall og Side om side. Han har vunnet Heddaprisen for «beste mannlige skuespiller» for rollen som seremonimesteren i Shockheaded Peter ved Det Norske Teatret, og Komiprisen i klassen for «årets gjennombrudd» i forestillingen Mascarade på Den Nationale Scene. Magnussen har dessuten hatt regi på suksessene The Book of Mormon og Charlie og sjokoladefabrikken ved Det Norske Teatret, og debuterte i desember 2021 som regissør ved Operaen med Orfeus i underverdenen. 

Magnussen debuterte som operaregissør med Orfeus i underverdenen i 2021, og gjentok suksessen i 2023. Denne gangen tar han steget fra operette til opera og skaper et mørkere univers, i form av en absurd, burlesk fantasiverden med estetikk hentet fra 50- og 60-tallet. 

I Musikklivet på NRK P2 snakket han om regigrep og hvordan han har jobbet med denne operaen.

Kirill Karabits leder solister, kor og orkester.

Mozart gjennom morospeil 

Igor Stravinsky skrev The Rake’s Progress i 1951, basert på åtte satiriske bilder av William Hogarth. Stravinsky var en av de mest dominante komponistene på 1900-tallet, og kan beskrives som en slags hipsterkomponist som snudde opp ned på konvensjonelle musikalske grep og lånte skamløst fra andre operaer og komponister. 

Som operakomponist ville Stravinsky bli Mozarts etterfølger. Musikken i hans eneste fullførte opera er en kollisjon av tradisjon og anarki, som kan minne om både Mozart og Beethoven forvrengt gjennom morospeil. 

Les mer om Stravinsky på NRKs sider: «Musikkens magiker og tjuvradd». Og i podkasten Aria Code kan du høre hvordan han lot seg inspirere av maleren William Hogart da han skulle skrive denne operaen. Her synger Dawn Upshaw Anne Trulove fra The Metropolititan.

Anmeldelser

Aftenposten: «Synd, fortapelse og galskap i Operaen» Les anmeldelsen NRK: «Lysende mørk komedie om galskap» Les anmeldelsen Vårt land: «Detaljrikdommen i regien er fantastisk» Les anmeldelsen
Både morsom og dypt tragisk, samtidig som musikken får rom til å puste

Aksel Tollåli, Aftenposten

Gratis introduksjon en time før forestilling

Handling

Tom Rakewell er stormforelsket i Anne Trulove, men nekter å finne seg en jobb for å forsørge henne. Den djevelske Nick Shadow dukker opp med løfter om en hemmelig arv, og får Tom med seg på en skjebnesvanger reise. Tom vikler seg lenger og lenger inn i galskapens nett. 

Den tiltaksløse Tom Rakewell frir til Anne Trulove. Faren hennes er svært skeptisk til datterens forestående ekteskap og forsøker å finne en jobb til Tom. Men Tom vil heller «leve av kløkten og stole på flaksen». Da han ønsker seg penger, dukker Nick Shadow opp, og forteller ham at en ukjent onkel har etterlatt ham en betydelig formue. Han foreslår å følge Tom til London og hjelpe ham med arven. 

Shadow introduserer Tom for Londons skyggefulle sider, blant annet på Mother Gooses bordell. Tom føler seg ubekvem fordi han svikter kjærligheten og Anne, men går likevel med på å tilbringe natten med Mother Goose.  

Ute på landet føler Anne på seg at Tom er i fare, og setter kursen mot London for å hjelpe ham. 

Tom er lei av sitt utsvevende liv. Han uttrykker sitt andre avgjørende ønske, om lykke, og Nick foreslår at han kan gifte seg med Baba, den berømte skjeggete damen. Kort tid etter finner Anne Toms hus i London, men ser ham komme ut sammen med Baba, som han nettopp har giftet seg med. Tom ber Anne dra, men angrer likevel oppriktig på det som har skjedd. 

Ganske raskt synes Tom at det eksentriske ekteskap er uutholdelig, for Baba er en skravlebøtte med et hissig temperament. Han bedøver henne så hun skal tie stille.  Nick kommer med en «fantastisk barokk maskin», som angivelig kan forvandle steiner til brød. Han antyder at hvis slike maskiner ble masseprodusert, kunne Tom bli menneskehetens frelser, og Tom setter i gang med å markedsføre maskinen. 

Planen har mislyktes, og Toms eiendeler blir solgt på auksjon, ledet av den maniske auksjonariusen Sellem. Blant objektene som skal selges er Baba, som har vært ubevegelig siden hun ble bedøvet. Nå fortsetter hun sitt raseriutbrudd, rettet mot auksjonsdeltakerne, men roer seg ned da Anne kommer inn. Baba råder henne til å finne Tom og «få ham på rett kjøl», og advarer henne mot Nick Shadow.  

På en kirkegård avslører Nick sin sanne identitet og krever betaling fra Tom, i form av sjelen hans. Det finnes riktignok en utvei i form av kortspill. Tom vinner, takket være Annes gode påvirkning. Nederlaget fører til at Nick synker ned i jorden, mens han dømmer Tom til galskap før han forsvinner.  

På asylet tror Tom at han er Adonis. Anne (som Tom tror er Venus) besøker ham, synger ham i søvn, og forlater ham deretter stille. Da han innser at hun har gått, dør han. 

I en epilog oppsummerer hver av hovedkarakterene sine scener i operaen, og til slutt møtes de for å framføre en felles moral: «For virkeløse hender, og hjerter og sinn, finner djevelen arbeid å gjøre.» 

Mann i lyseblå trøye sammen med en som er utkledd i djevelkostyme Thomas Atkins og Aleksander Nohr / Foto: Erik Berg

Intervju med regissør Vidar Magnussen:

Man må finne på noe å gjøre. Hvis ikke blir man helt ko-ko.

Les intervjuet her

Introduksjon

Ragnhild Motzfeldt gir deg innsikt i Stravinskys opera, og forteller om regigrepene som er tatt i denne produksjonen. «Operaen på øret» finner du der du pleier å høre på podkaster.

Kunstnerisk team og medvirkende

Her kan du se fullstendig rolleliste:

The Rake's Progress 14.10.pdf

  • Musikk
    Igor Stravinsky
  • Originaltittel
    The Rake’s Progress
  • Libretto
    W. H. Auden, Chester Kallman
  • Musikalsk ledelse
    Kirill Karabits
  • Regi
    Vidar Magnussen
  • Scenografi
    Gjermund Andresen
  • Kostymedesign
    Christina Lovery
  • Lysdesign
    Mathias Hersland
  • Koreograf
    Stian Danielsen
  • Medvirkende
    Operakoret, Operaorkestret

Biografier kunstnerisk team

Musikalsk ledelse: Kirill Karabits
Regi: Vidar Magnussen
Scenografi: Gjermund Andresen
Kostymedesign: Christina Lovery
Lysdesign: Mathias Hersland
Koreografi: Stian Danielsen