Hopp til hovedinnhold
Min side Handlekurv

Nationaltheatret og Den Norske Opera & Ballett presenterer:

Peer Gynt

Ferdigspilt
Bilde av mann som ser engstelig ut Foto: Nationaltheatret

Endelig kommer Ibsens tekst og Griegs musikk sammen igjen!

Det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, framføres av et stjernelag av skuespillere, sangere og musikere.

De fleste kjenner Peer Gynt: Han som drikker, lyver og sjarmerer kvinner, men stikker av når det blir vanskelig. Han som kjemper mot indre demoner og ytre prøvelser og gjør det stort i utlandet – men som til slutt kommer tilbake til sin ventende Solveig. 

Fakta Skjul Vis mer
  • Peer Gynt er et dramatisk dikt i fem handlinger av Henrik Ibsen.
  • Handlingen er lagt til Gudbrandsdalen på begynnelsen av 1800-tallet.
  • Urpremieren fant sted i 1876.
  • Edvard Grieg komponerte scenemusikken.
  • Verket regnes som norsk litteraturs nasjonale hovedverk.

Mestermøte mellom Grieg og Ibsen 

Som under urpremieren i 1876 presenterer vi Ibsens fantastiske versedrama sammen med Edvard Griegs praktfulle teatermusikk. Dette blir sjelden gjort i vår tid.  

Edvard Griegs Gynt

I denne nye produksjonen av Peer Gynt stiller regissør Johannes Holmen Dahl spørsmålet om hva spenningen mellom Ibsens politisk-satiriske tekst og Edvard Griegs nasjonalromantiske musikk kan fortelle oss i dag. 

Glimt fra forestillingen

En sprudlende, mystisk og rørende produksjon

Ivan Hewett, The Telegraph

Topplag av kunstnere 

Johannes Holmen Dahl er en av våre ledende teaterregissører, som sammen med scenograf og kostymedesigner Nia Damerell har satt opp en rekke kritikerroste forestillinger, blant annet Hamlet (2021) og Tid for glede (2022). 

Herbert Nordrum, kjent fra blant annet Oscar-nominerte Verdens verste menneske og Nationaltheatrets kritikerroste Hamlet, spiller Peer, mens Nasjonaloperaens Frøy Hovland Holtbakk er Solveig.  

Sammen med et sterkt skuespillerensemble, Operaorkestret, Operakoret, Operaens barnekor og Ragnhild Hemsing på hardingfele, blir dette en unik opplevelse.

Fortryllende vakkert

Jan Brachmann, Frankfurter Allgemeine Zeitung

  • Et samarbeid med Nationaltheatret og Festspillene i Bergen.
  • Det vil bli brukt strobelys.
  • Det er ikke introduksjon før denne forestillingen.

Handling

De fleste kjenner Peer Gynt. Han som drikker og lyver, sjarmerer kvinner, men stikker av når det blir vanskelig. Han som kjemper mot indre demoner og ytre prøvelser og gjør det stort i utlandet – men som til slutt kommer tilbake til sin ventende Solveig.

Handlingen starter i et norsk bondemiljø på 1800-tallet. Vi møter Peer, som vokser opp med sin mor, Åse, men faren er ikke lenger til stede. Peer er en rastløs skrønemaker som vrir og vender på sannheten. Han krasjer et bryllup og røver med seg bruden Ingrid, men dumper henne etter én natt. Han møter og forelsker seg i Solveig. Hun er innflytter i bygda og annerledes enn de andre. 

Peer blir lokket av gårde av noen seterjenter på en vill fest. Deretter flørter han med Den grønnkledde, som viser seg å være trolldattera til selveste Dovregubben. Peer smetter unna i siste liten. Han møter på et vesen, som kaller seg Bøygen. Han vil jakte på Peer resten av stykket. Peer finner ikke ut av Bøygen, og blir tvunget til å «gå utenom». 

Han søker dekning hos Solveig, som tålmodig har ventet på ham. Men han forlater henne. Mor Åse er døende, og Peer er hos henne og begynner å dikte bort alvoret med eventyr og fortellinger om livet etter døden – helt til moren dør. Han møter på Den grønnkledde og barnet deres som han ikke vil ta ansvar for. Peer drar utenom, på en reise som varer i mange år. 

Ferden tar ham over hele verden, og han tester en rekke yrker og roller. Peer reiser til Marokko og Kairo, han møter beduinerhøvdingen og prøver å forføre datteren Anitra. Han møter Begriffenfeldt, lederen for sinnssykehuset Dårekisten, der Peer blir kronet til keiser. 

Peer reiser til slutt hjem til Norge som gammel mann. Det blåser opp til storm, båten forliser og Peer redder seg selv, men på bekostning av kokken på livbåten. Hjemme igjen overværer han en begravelse og en auksjon der alle hans gamle ting selges. Ingen kjenner ham igjen, men det svirrer rykter om Peer Gynt, som dro til utlandet. Han hjemsøkes av stemmer og syn som plager ham. Knappestøperen dukker opp og mener Peers sjel må støpes om, fordi livet hans er forspilt, da han aldri har funnet ut hva det betyr å være «seg selv.» 

Stykket slutter med at Peer synker sammen i fanget til Solveig, mens hun trøster og synger for ham. 

Kunstnerisk team og medvirkende

  • Musikk
    Edvard Grieg
  • Tekst
    Henrik Ibsen, bearbeidelse: Johannes Holmen Dahl, Hege Randi Tørressen
  • Musikalsk ledelse
    Thomas Søndergaard
  • Musikalsk tilretteleggelse
    Alf Lund Godbolt
  • Regi
    Johannes Holmen Dahl
  • Scenografi og kostymedesign
    Nia Damerell
  • Lysdesign
    Martin Myrvold
  • Dramaturg
    Hege Randi Tørressen
  • Medvirkende
    Operakoret, Barnekoret og Operaorkestret